Vloerverwarming bij cementdekvloer

Elektrische vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen voor een indirecte manier van verwarmen bij een bedrijf of huis. Vloerverwarming is dan ook een heel gewilde methode. Het is een methode die is toe te passen bij alle soorten vloeren, dus ook bij de cementdekvloer. Veel mensen maken de keuze voor een elektrische vloerverwarming wanneer deze aangelegd wordt. Dat heeft een aantal voordelen. Zo maakt een elektrische vloerverwarming geen deel uit van de cv installatie. Er worden simpelweg matjes gelegd die warmte afgeven, vergelijkbaar met een elektrische deken. Het is een systeem wat vooral wordt gebruikt bij de verwarming van een kleine ruimte zoals een badkamer of kleine kamer. Voordeel van dit systeem is dat er geen vloer hoeft te worden opengebroken voor het plaatsen van de vloerverwarming. De matjes worden gelegd op de bestaande ondervloer waarna er een laag overheen wordt aangelegd. Denk bijvoorbeeld aan een extra tegellaag over een tegelvloer heen terwijl er vloerverwarming matjes zijn aangebracht.

Traditionele vloerverwarming

Uiteraard is daar – zeker voor een wat grotere ruimte – de mogelijkheid van een traditionele vloerverwarming. Dit is een systeem wat wel is aangesloten op de cv installatie. De leidingen voor dit systeem worden gefreesd in de vloer. Op die manier gaat er geen ruimte verloren bij de aanleg van de vloer en kan de ruimte in één keer samen met de rest van het huis worden verwarmd. Dit is een methode die doorgaans in grotere verblijven in het huis wordt toegepast. Gezien de stofproductie bij het aanleggen van een traditioneel systeem wordt dit vaak gedaan in combinatie met een verbouwing of renovatie.

Krimpende cementdekvloer

Een vloer die je gaat verwarmen met een vloerverwarmingsinstallatie zal de neiging hebben om te gaan uitzetten. Dat is immers de natuurlijke uitwerking van warmte op materiaal voor de vloer. Bij een cementvloer moet echter rekening worden gehouden met een heel ander fenomeen. Deze vloer zal namelijk gaan krimpen wanneer hij verwarmd wordt met een vloerverwarming. Dat heeft tot gevolg dat de vloer krimpscheuren gaat vertonen wat het uiterlijk niet ten goede komt. Het vuil zal in de krimpscheuren trekken en de vloer krijgt een lelijk uiterlijk. Je zal het materiaal van de cementdekvloer moeten aanvullen met wapeningsvezel om dit krimpen van de vloer tot een minimum te beperken. Daarnaast kan er een bewapeningsnet worden geplaatst op de vloerverwarming wat een extra bescherming plaatst tussen de vloer en de vloerverwarming. Je zal bij de combinatie van een cementdekvloer en vloerverwarming een aantal zaken in acht moeten nemen om de vloer te beschermen tegen de warmte.

Aandachtspunten bij opstarten van vloerverwarming

Heb je een vloerverwarming laten aanleggen en ga je deze opstarten, dan zal je een aantal zaken goed in de gaten moeten houden. Het allereerste gebruik van de vloerverwarming is namelijk bepalend voor het behoud van de cementdekvloer. We hebben de aandachtspunten voor je op een rij gezet.
• Gun de verwarming zijn tijd. Heb je net een vloerverwarming dan is de neiging natuurlijk heel groot om deze gelijk flink aan het werk te zetten. Dit is echter in het geval van een vloerverwarming met een cementdekvloer geen heel verstandige keuze. Beter is het om de verwarming na het plaatsen heel geleidelijk te laten opwarmen. Laat de temperatuur van het water in de vloerverwarming stijgen met één graad per dag. Doe dit tot de temperatuur die jij behaaglijk vindt voor jouw huis is bereikt.
• Ga niet gelijk voor het maximum. De verleiding is groot om bij een nieuwe vloerverwarming te kiezen voor de maximum instelbare stand. Ook dit is niet heel verstandig. Wordt de vloer te warm – en daardoor niet comfortabel meer – dan zal de vloer hier evenmin tegen kunnen. Je komt dan al snel met een vloer te zitten die vol met krimpscheuren zit.
• Plaats de leidingen met wijsheid. De horizontale leidingen die in een vloerverwarming zitten verwerkt zullen een grote kans geven op de vorming van scheuren in de vloer. Dat is echter niet het enige euvel; er kan ook een zogeheten mechanische schade optreden in de vloer. Je moet er dan ook voor zorgen dat er genoeg dekking is boven de leidingen. De vloer moet niet te compact worden gestort bovenop de vloerverwarming. Leidingen die wat dikker zijn van zichzelf hebben uiteraard hun uitwerking op de dikte van de vloer. Deze moet dan uiteraard ook dikker zijn voor een goede werking. Houd altijd rekening met de ruimte die je hebt voor het plaatsen van een cementdekvloer.
Bron: Vloerverwarming Expert.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *