HET SLOT – EEN BEETJE GESCHIEDENIS

Het Oude Testament suggereert dat de sleutels in de oudheid ook zeer groot waren : “De sleutel van Davids huis leg Ik hem op de schouders, wat hij opent, kan niemand sluiten; wat hij sluit, kan niemand openen. “ (Jesaya 22,vers 22)
Terwijl andere beschavingen sedert die eerste modellen gebruik hebben gemaakt van messing, brons, zilver, goud, staal en koolstofcomposieten bij het maken van sloten, gebruiken thans in het Midden-Oosten nog steeds veel mensen het Egyptische houten model en dit nog na 4000 jaar!
Zelfs in de renaissance waren sloten en sleutels nog moeilijk te hanteren. Volgens de “ History of the Lock “ ( geschiedenis van het slot) van www.about.com, “ mat het Beddington slot dat gemaakt was van gesmeed ijzer met een verguldde rand, ongeveer 14 op 8 inches ( circa 35 cm op 20 cm) en bevatte het de Koninklijke Wapens van de Tudor koningen. Er wordt verteld dat Hendrik VIII het meenam als hij op reis ging en het liet vastschroeven in zijn slaapkamer waar hij ook maar verbleef.”
Er werd in 1884 een grote stap vooruit gezet met het patent van de Engelsman Joseph Bramah voor een slot waarvan het beveiligingsmechanisme zich bevond in een gesloten cilinder. De kleinere sleutel maakte geen contact met de schoot zelf, maar duwde in plaats daarvan een set van schuivende plaatjes in een bepaalde positie, wat op zijn beurt dan de schoot deed bewegen.
Vierendertig jaar later nam de beroemde Londenaar Jeremiah Chubb een patent op een beveiligingsslot met een pinnetjessysteem. De pinnen zijn dunne metalen plaatjes die op en neer gaan op dezelfde as en die terzelfder tijd moeten gezet worden volgens een voorafgekozen stand, zodat de sleutel de schoot kan doen bewegen. Het pinnetjesslot werd het standaard mechanisme gedurende meer dan 150 jaar.

De Amerikaanse uitvinders Linus Yale Sr. En zijn zoon, Linus Jr., ontwierpen stiftcilindersloten met een volledig ingesloten mechanisme. Eerder dan platte stiften of plaatjes te gebruiken, maakten ze in hun sloten gebruik van kleine metalen pinnen om de tuimelaars te bewegen. De baard is zo geslepen dat hij overeenkomt met de pinnen in de wand van het slot: als hij wordt omgedraaid duwen de pinnen de tuimelaars in de juiste positie om het slotmechanisme te openen. Opdat dit stiftcilinderslot zou werken, verving Linus Yale Jr. de traditionele ronde, buissleutel door de platte getande sleutel die we vandaag de dag nog gebruiken.
De meeste slotenmakers beschouwen de Medeco sloten als de beste die weerstand bieden tegen het pikken ervan. Hun interne structuur bevat speciaal ontworpen pinnen die moeten opgeheven en geroteerd worden tot een zeer bepaalde positie, eer het slot kan gemanipuleerd worden.
Bovendien bevatten ze valse gleuven in de zijkanten van de pinnen, hebben de pinnen een paddenstoelachtige top en een maken ze gebruik van een onderling schuifmechanisme om de weerstand tegen het pikken van het slot te verhogen. Om weerstand te bieden tegen het uitboren, worden inlassingen in gehard staal gebruikt om de zwakkere delen zoals de cilinderkop, het slothuis en de zijbalk te beschermen en staafjes in gehard staal worden eveneens gebruikt voor de onderste pennen en selectief ook voor de bovenste pinnen.

Van de redactie van Locksecure.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *