Cementdekvloer dikte
Een cementdekvloer. Misschien denkt u erover om deze te installeren in een ruimte in uw woning of uw bedrijf/kantoor. De cementdekvloer buiten of in de garage, schuur of tuinhuis is uiteraard een uitstekende optie. Hoewel de cementdekvloer absoluut geen onderdeel uitmaakt van de constructie, kan geen extra steun bieden, heeft deze onnoemelijk veel voordelen. Isolatie, tegenhouden van vocht, ongedierte, bescherming van de bovenvloer, hechting tussen de onder- en bovenvloer, egalisatie, ophoging en nog veel meer.
De dikte kan uiteraard varieren en een aantal zaken zijn hiervoor bepalend. In principe kan de cementdekvloer tussen de 2-10cm dik. De dikte hangt echter af van een aantal zaken.
Moet de vloer worden opgehoogd, dan moet uiteraard zorgvuldig worden opgemeten voor hoeveel milimeter dit wenselijk is, ook de gewenste bovenvloer moet worden meegerekend, en/of de gewenste laklaag, zoals Egaline of Epoxy.
Maar het ligt zeker niet alleen daaraan.
De kwaliteit en sterkte van de ondervloer heeft ook invloed. Is deze niet heel sterk (meer), dan moet er extra versteviging worden aangebracht binnen de cementdekvloer, met bijvoorbeeld vloerengaas. Door dit voor het gieten of storten al neer te leggen, of tijdens het storten of gieten, vormt de vloer zich helemaal rond dit stevige ‘harnas’. Mocht dit inderdaad wenselijk zijn, dan moet er zeker een laag onder en boven dit vloerengaas.
Moet er flink geegaliseerd worden als het gaat om de ondervloer, onder de cementdekvloer? Dan zijn er uiteraard verschillende diktes nodig en de berekening moet gaan tot en met het laagste gedeelte van de ondervloer.
Ook heeft de cementdekvloer het doel om de grond waterpas te maken. Is de ondergrond (enigszins) scheef, dan moet ook dit meegenomen worden in de berekeneningen.
Voor wie ook vloerverwarming wil aanleggen, is de dikte mede afhankelijk van het rooster van de vloerverwarming. De vloerverwarming moet zoveel mogelijk verspreid liggen en de buizen mogen elkaar niet kruisen, dit kan scheuren veroorzaken. Daarom is het van belang dat er zeker nog een laag cementdekvloer van 1-2cm bovenop komt. De dikte van de buizen is dus ook mede bepalend.
Laat u daarom niet weerhouden door kosten, maar doe het in een keer goed.
Ga zorgvuldig na welke dikte nodig is voor de ruimte waarin de cementdekvloer wordt gestort of gegoten, zodat u achteraf geen problemen zult krijgen. Wij staan u uiteraard graag bij met advies en berekeningen. Zo heeft u gegarandeerd plezier van de cementdekvloer.